Menu

Hvordan gjøre bilen klar til vinteren

Vinterkjøring utsetter bilen for ekstra belastning blant annet fordi veiene er saltet. Salt sammen med veistøv fester seg til bilen og starter en kjemisk prosess som bryter ned lakken og angriper metallet. Grundig vask, rengjøring -og lakk-forsegling er derfor viktig, men ofte neglisjert del av forberedelse til vinterkjøring. Kjøring om vinteren gir andre utfordringer så vel for kjøretøy som fører enn kjøring i sommerhalvåret. Her skal vi se nærmere på forhold knyttet til rengjøring, dekk, lys og motor.

Holder det med vask på bensinstasjonen

Mange benytter seg av vaskehallen. Det er bedre enn ingenting, men som oppstart på vinterkjøring bør en ta seg tid til en grundig håndvask av bilen. Dette bør omfatte en grundig rens inklusiv avfetting før en gir bilen en grundig håndvask. Det er viktig å gi seg tid til å gå over alle flater. Man må ikke glemme vinduene, og Evofilm gir dessuten bilen et kulere utseende.

Grundig vask av alle yter

Når bilen er helt ren, bør lakken påføres et lag polering, for eksempel Sonax Xtreme Spray & Seal. Det hele avsluttes med en skikkelig tørking. I forbindelse med rengjøring bør en også gå over eventuelle skader, fjerne rust og ha på rust-beskytter. Eldre biler kan ha behov for full understell behandling. Det er viktig å huske på at bilen trenger vedlikeholds vask i løpet av vinteren. Hvor ofte vil avhenge både av kjørelengde og kjøreforhold.

Renhold er viktig for at bilen skal vare lenge, men vinterføre krever andre kjøreegenskaper. Valg og kontroll av dekk er derfor viktig. Å bytte til gode vinterdekk i tide er viktig, men det er lett å glemme at kjøreegenskapene også reduseres av vei-film som legger seg på dekkene. Jevnlig vask av dekkene er derfor viktig for å opprettholde maksimalt veigrep. Lufttrykket er avhengig av temperaturen, det er derfor nødvendig å sjekke og eventuelt justere lufttrykket med jevne mellomrom.

Riktig belysning

Vinterkjøring krever mer lys enn kjøring ellers. Det er derfor viktig å sjekke alle lykter før en begynner vinterkjøring. Dette innebærer både kontroll av lykteglass, lyspærer og at lysene er riktig justert. Utsynet er ikke bare avhengig av lysforholdene også kvaliteten til frontruta er viktig. Har ruta blitt ripete i løpet av sommeren, kan det være nødvendig å skifte den eller i hvert fall gi den en profesjonell polering. Til kontroll av frontruta hører også med å sjekke spylervæske og vindusviskere.

Motoren

Motoren trenger også en liten sjekk. Kulde gir ekstra belastning både på motor og batteri. En kontroll av at motoroljen er tilpasset vintertemperatur er lurt. De fleste husker nok å sjekke frostvæske, men en ekstra sjekk skader ikke. Et dårlig batteri kan gi en ubehagelig overraskelse. Det som fungerte greit i varmegrader kan fort svikte når kulda setter inn.

I tillegg er det lurt å gå over å smøre alle låser før de fryser fast og gummilister har godt av en omgang silikon slik at de ikke fryser fast i karosseriet.