Menu

Flåklypa Grand Prix og Il Tempo Gigante

 

Når det kommer til berømte biler, er det få som kan slå Il Tempo Gigante, i allefall for oss nordmenn. Filmen Flåklypa Grand Prix kom ut i 1975, og fikk enorm suksess i Norge. I løpet av det første året solgte filmen over 1 million billetter, og er med det den største norske filmsuksessen noensinne. Filmen ble videre lansert i flere andre land og på flere ulike språk. I USA har filmen fått kultstatus, og det er fortsatt mange som tror dette er en Disneyfilm rett og slett på grunn av den høye kvaliteten. Frem til 1993, da The Nightmare Before Christmas ble lansert, holdt faktisk Fåklypa rekorden for mest suksessfulle stop motion animasjonsfilm.

pinchcliffe_grand_prix

Bilen Il Tempo Gigante og selve løpet, Flåklypa Grand Prix, har selvsagt store roller gjennom hele filmen, og bilen har uten tvil blitt en kjendis i seg selv. Det var Kjell Aukrust selv som tegnet Il Tempo Gigante, selv om det i filmen selvsagt er Reodor Felgen som står for den store oppfinnelsen. Bilen inneholder en rekke ville ekstramomenter som man aldri ville funnet i noen vanlig bil. For eksempel har bilen to ulike speedometre, slik at det ene kan ta over der hvor det andre kommer til topps.

I tillegg til modellversjoner av bilen ble det også laget en fullskala versjon av bilen, som i tillegg er fullt kjørbar. Denne blir brukt til reklameformål, og i tillegg som attraksjon ved ulike arrangementer. Problemet er at den voldsomme motoren lager støy langt over godkjente norske nivåer, og det er derfor ikke mulig å gå bilen EU-godkjent. Den er dog allikevel registrert med registreringsnummeret BL 5000, og sikret for kjøring på vei. Dette betyr at til tross for at bilen er i stand som gjør den mulig å kjøre så blir den kun kjørt på lukkede områder eller baner. Motoren er en Chevrolet V8 og den har et motorvolum på rundt 5 liter, noe som totalt gir bilen 550 hestekrefter. Det er ikke målt toppfart på bilen, men man kan tenke seg at den også vil bli relativt høy.