Menu

Bilens historie

I dag finnes det vel knapt noen som i det hele tatt kan forestille seg en hverdag uten bilen. Uansett om vi kjører egen bil, bruker kollektivtransport i form av buss eller om vi sitter på med venner og familie er det vanskelig å komme unna bruk av bil i dagliglivet.

Den aller første automobilen var drevet av damp, og ble fremstilt av Nicolas-Joseph Cugno i 1769. Det tok nesten 40 år før den første forbrenningsmotoren ble utviklet, og den gikk faktisk på hydrogen. Denne automobilen ble fremstilt i 1807 av Francois Isaac de Rivaz. Begge disse bilene var focugnotsteamtrollyrløpere til det vi kjenner som dagens bil, men det var først i 1864 at Siegfried Marcus bygget den første bensindrevne forbrenningsmotoren. Denne første motoren monterte han på en vogn, før han de neste 10-15 årene lagde flere mer kompliserte automobiler som hadde sterkt innvirkning på det som kom av biler de neste årene.

Den første firetakts forbrenningsmotoren for bensin ble utviklet av Nikolaus Otto, og er den motortypen som har blitt den viktigste for utvikling i bilindustrien. En lignende firetaktsmotor for diesel ble utviklet av Rudolf Diesel.

Den første bilen som ble produsert i flere identiske kopier var Karl Benz’ automobil fra 1886. Denne hadde en én-sylinders totaktsmotor som gikk på bensin, og Benz fikk bevist at denne bilen passet til daglig bruk da hans kone Bertha Benz tok bilen på langtur, fra Mabenz-1nnheim til Pforzheim og tilbake i 1888. Dette var også året Karl Benz begynte å produsere biler i større skala.

På omtrent samme tid jobbet Gottlieb Daimler og Wilhelm Maybach med å designe en ny automobil. De ønsket ikke å bare sette en motor i en hestekjerre, men heller å designe en helt egen automobil som et eget produkt. De jobbet samtidig også med utvikling av et motorsykkel, så de var virkelig pionerer innen utvikling av kjøretøy.

Den første bilen som ble masseprodusert, og ansett som en rimelig bil for massene var Ford Model T. Produksjon av denne bilen ble gjennomført mellom 1908 og 1927, og var den første bilen som kom på veiene i stort antall.